W Zespole Placówek Oświatowych w Stojeszynie Pierwszym im. Jana Pawła II dużą uwagę przywiązuje się do tego, by uczniowie od najmłodszych lat odżywiali się zdrowo. Już od września nauczyciele prowadzą akcje informującą uczniów o zdrowym żywieniu. Jak zdrowo można się odżywiać nie rezygnując ze słodkich przekąsek? Słodkie napoje i batoniki można zastąpić zdrowymi zamiennikami w postaci zbożowych batoników, czipsów owocowych czy wafli ryżowych.
Również szkolna stołówka przeszła metamorfozę. Panie z kuchni serwują mniej dań smażonych, ograniczyły również ilość przypraw typu wegeta czy sól. Wydawane obiady zawierają więcej warzyw i owoców pod różną postacią. Do smaku nowych dań uczniowie muszą się przyzwyczaić, ale dzięki staraniom obsługi liczba osób korzystających ze szkolnych obiadów nie zmniejszyła się.
O tym, że najzdrowsze są surowe owoce i warzywa wszyscy wiemy, ale mało kto zabiera je ze sobą np. na drugie śniadanie. Najmłodsi uczniowie ZPO w Stojeszynie otrzymują owoce i warzywa w dni nauki szkolnej w ramach programu „Owoce w szkole”. Ich starsi koledzy muszą radzić sobie sami i robią to całkiem nieźle. W obecnym roku szkolnym uczniowie klasy drugiej gimnazjum na zajęciach technicznych realizują moduł żywieniowy. Lekcje teoretyczne z tego przedmiotu przeplatane są zajęciami praktycznymi, w czasie których młodzież samodzielnie przygotowuje zdrowe posiłki takie jak np. sałatka grecka. Drugoklasiści chętnie częstują swoich kolegów i koleżanki przygotowanymi własnoręcznie potrawami, a chętnych nie brakuje.
Ostatnio uczniowie klasy drugiej naszego gimnazjum zaserwowali przedszkolakom oraz uczniom klas I-III soki owocowo-warzywne. W miłej atmosferze gimnazjaliści od rana „produkowali” za pomocą sokowirówki soki z przyniesionych produktów, by móc je potem podać do konsumpcji.
W trakcie przeprowadzonych zajęć gimnazjaliści starali się przekonać najmłodszych uczniów naszej szkoły, że warto jeść owoce i warzywa pod różną postacią i przy każdej okazji. Ciekawa prezentacja oraz degustacja soków owocowo-warzywnych cieszyła się dużym zainteresowaniem wszystkich zaproszonych. O zdrowym odżywianiu przypominają również uczniom gazetki na korytarzu i w klasach. Mamy nadzieję ,że wpajane od najmłodszych lat nawyki żywieniowe zaprocentują w przyszłości.
uczniowie kl.II gimnazjum