W ostatnim tygodniu przed zakończeniem roku szkolnego dzieci z naszego przedszkola wybrały się na warsztaty ,, Od ziarenka do bochenka” .Wyjazd był podsumowaniem realizowanego w naszym przedszkolu po raz pierwszy ogólnopolskiego programu edukacyjnego dla przedszkoli ,,Skąd się biorą produkty ekologiczne”.
Zajęcia miały na celu przybliżenie dzieciom poszczególnych etapów powstawania chleba oraz kształtowanie postawy poszanowania dziedzictwa kulturowego i tradycji lokalnych oraz oczywiście były okazją do świetnej zabawy.
Dużą atrakcją dla dzieci było własnoręczne młócenie zboża za pomocą cepów. Kolejną czynnością było przesiewanie zboża przez przetak i młynek, a następnie mielenie zboża w kamiennych żarnach i obserwowanie powstania z nich otrąb i mąki. Dużo radości dało dzieciom formowanie własnych chlebków, dekorowanie i przygotowanie ich do pieczenia oraz wspólne ubijanie i degustacja masła. Kiedy nasze chlebki piekły się w piecu przedszkolaki udały się do zagrody ze zwierzętami takimi jak: kozy, króliki, owce, alpaki. Następnie gospodarz oprowadził nas po ścieżce edukacyjnej „z życia lasu”, gdzie dzieci poznały różne zwierzęta zamieszkujące las, ich życie i zwyczaje. Przedszkolaki mogły pobawić się również na placu zabaw ,pod czujnym okiem swoich Pań.
Po tak wyczerpujących zajęciach zjedliśmy ze smakiem pyszne grilowane kiełbaski. Przeprowadzone zajęcia łączyły w doskonały sposób zabawę z nauką , dając praktyczną wiedzę i umiejętności. Przepełnieni pozytywnymi doznaniami wróciliśmy bezpiecznie do przedszkola w rękach niosąc pachnący chlebek.
„Doboszówka” to wspaniałe miejsce na naukę, wypoczynek i zabawę.
Wychowawcy: Agnieszka Kaproń i Monika Jaskowiak